Prolog

Dobrý večer,
přátelé dobrého divadla, vítám vás na pravidelné každoroční prémiéře na scéně příležitostného divadelního spolku FERNET. Rozhodli jsme se nabídnout vám v letošní divadelní sezóně pravý a nefalšovaný příběh z Divokého Západu. Jedná se o žánr prověřený, dalo by se říci až klasický a uvidíte sami, že se vám představení bude líbit. Dovolil bych si ještě jménem autorského kolektivu pár drobných poznámek. Snaží-li se autor napsat příběh z Divokého západu, vždy se vystavuje nebezpečí, že lehce podlehne nějakému zaběhlému schématu. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Vezměme si třeba pseudoklasika žánru Karla Maye. Vzpomeňte si na to, jak většina jeho knih začíná fádní a dějově naprosto nic neříkající kapitolou, která má jediný cíl. Karel May totiž musí nějak čtenáři sdělit, že všechny hlavní postavy bíle pleti mají svá rodiště v okruhu zhruba 15 km kolem Drážďan. Teď mě může někdo napadnout, že nemluvím zcela pravdu a já jsem si toho samozřejmě vědom. Totiž jeden z Mayových hrdinů - kulhavý lovec Hobble Frank se narodil nikoli v Drážďanech, ale v Saské Kamenici, což u nás starších vyloudí úsměv na tváři, protože víme, že Saská Kamenice nesla dlouhá léta název Karl-Marx Stadt. Ale pokud vím žádný český překladatel si nedovolil v románech jméno města aktualizovat, i když by to jistě nebylo nezajímavé. Asi uznáte, že podobné schéma je pro dnešního autora jen těžko přijatelné a sami uvidíte, že Drážďanům se nám podařilo bezpečně vyhnout. Ještě jednu poznámku technickou. Během představení bude několikrát použit playback. Bohužel většina herců ne zcela dobře zvládá postsynchron, takže vy diváci byste někdy jen těžko odhadovali, která postava to vlastně zpívá. Proto budou herci k tomuto rozlišení používat jednoduchou technickou pomůcku. Předvedu (zvednu ceduli TEĎ ZPÍVÁM JÁ z reproduktoru se spustí Bocelli). To musí pochopit každý.

Náš kus se jmenuje prostě - Do Santa Fé a odehrává se roku 1874 kdesi na dostavníkové cestě mezi Kansas City a zmíněným Santa Fé. Připomeňme si, že sedmdesátá léta byla obdobím, kdy pomalu končila vlna prvních pionýrů a ve vzduchu nejen nad Skalistými horami už visela invaze svazáků.

Vraťme se tedy společně do doby, kdy se širou prérií proháněli bizoni a mustangové, kdy rudí muži se zbraní v ruce ještě statečně bránili kmenová území a kdy byla mužnost hodnocena přesností mušky a silou pěstí a ne podle toho, jestli chlap dokáže správně vyplnit cesťák.


Na následujících stránkách najdete obrazovou prezentaci divadelní hry. K zobrazení dialogů postačí stisk libovolného tlačítka vaší myšky v řádce, kterou si hodláte prohlédnout. Po proběhnutí veškerých dialogů, které jsou s danou řádkou svázány, lze tuto akci opakovat. Pro přechod na další stránku seriálu (jak už jste zajisté poznali) slouží obrázek koltu.